Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Οι καινούργιες ράμπες πεζοδρομίων


Εντάξει, το παλέψαμε γερά! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να κατασκευάζονται κάθετες ράμπες στα κυπριακά πεζοδρόμια: Είναι εντελώς εκτός προδιαγραφών, άβολές έως επικίνδυνες. Τα πεζοδρόμιά μας είναι ΨΗΛΆ και ΣΤΑΝΑ με αποτέλεσμα να μην σου αφήνουν περιθώρια κατασκευής ράμπας 5% και 6%.
Η Επιτροπή Προσβασιμότητας Πεζοδρομίων που αποτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Τμ. Δημοσίων έργων, Τμ. Πολεοδομίας, Ένωση Δήμων, Γραφείο Σχεδιασμού ΑμεΑ, μα κυρίως την ΟΠΑΚ (Παγκύπρια Οργάνωση Παραπληγικών) και ΠΟΤ (Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών), κατάφερε να αλλάξει τα πρόχειρα και απηρχαιωμένα σχέδια που υπήρχαν με τις υποτυπώδεις ράμπες που καμιά σχέση δεν είχαν με τον πραγματικό προορισμό τους: Πώς είναι δυνατόν να βγεις 17 εκατοστά (καμιά φορά 18 και 19) μέσα σε 1 μέτρο ράμπας; Κλίσεις του 15% που ικανοποιούσαν μόνο την ματαιοδοξία των αρχόντων και των υπηρετούντων αυτούς!

Η λύση ήταν να αλλάξουμε τη κατεύθυνση του κεκλιμένου επιπέδου, από κάθετη να γίνει παράλληλη προς το πεζοδρόμιο! Έτσι μπορούμε επιτέλους να κυλάμε με άνεση τα τροχοκαθίσματα, αλλά και οι πεζοί να μην κινδυνεύουν κάθε τόσο να στραβοπατήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: