Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Οδηγός 'οδευσης τυφλών σε διάβαση πεζών



Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της σήμανσης για τυφλούς στις διαβάσεις πεζών, ώστε η προειδοποιητική λωρίδα από φολιδωτές πλάκες να τοποθετείται κάθετα προς τη διάβαση, όπως σχηματικά φαίνεται στο πιο κάτω σκίτσο. Πρέπει η σήμανση να κατευθύνει τον τυφλό προς την πορεία της διάβασης. Δυστυχώς η σχεδίαση όπως έχει σταλεί στις υπηρεσίες, δεν συμπεριέλαβε παρόμοια περίπτωση με αποτέλεσμα να μην λαμβάνεται υπόψη από τους κατασκευαστές.

Επιπλέον ο Οδηγός όδευσης πρέπει να συνεχίσει και κατά μήκος της κεκλιμένης επιφάνειας για σωστή καθοδήγηση των χρηστών.
Σε αναφορά του για το θέμα της λωρίδας όδευσης, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης τυφλών, ζήτησε όπως αλλάξει ο σχεδιασμός, ώστε να εξυπηρετεί σωστά και με ασφάλεια τους χρήστες. (βλ. σχεδιάγραμμα πιο κάτω)
Πιθανόν η τοποθέτηση των ΄μικρών κόκκινων τσιμεντόλιθων να δυσκολεύει την εφαρμογή. Ίσως αν χρησιμοποιηθούν κόκκινες πλάκες 40Χ40 για να κρατηθεί η υφιστάμενη χρωματική αντίθεση, να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό…




Το τρίτο σημείο που ίσως θα έπρεπε να τύχει επεξεργασίας στο σχεδιασμό του Οδηγού Όδευσης Τυφλών είναι η συνεχής τοποθέτηση των πλακών χωρίς ενδιάμεσο αρμό. Η τοποθέτηση αυτή δεν αφήνει το κενό του αρμού ώστε να δημιουργούνται εσοχές/εξοχές. Δοκιμάσαμε την κατασκευή αυτή στο πολεοδομικό έργο στο Πλατύ και το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, είτε οπτικά είτε κατασκευαστικά. Αντίθετα, ομοιογενοποιεί τον οδηγό όδευσης και αποδίδει καλύτερα τη συνοχή του


Δεν υπάρχουν σχόλια: