Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο Προσβάσιμος Τουρισμός στην Κύπρο...


Το οικονομικό όφελος από τον τουρισμό για τα ΑμεΑ είναι μεγάλο και μάλιστα σε περιόδους μειωμένης κίνησης. Γι’ αυτό άλλες χώρες παρέχουν επί τούτου, εξειδικευμένες πληροφορίες σε επίσημες ιστοσελίδες, όπου δίνεται στον τουρίστα της κατηγορίας αυτής ένας ολοκληρωμένος χάρτης διευκολύνσεων που τον αφορούν, από την στιγμή της άφιξης του στο αεροδρόμιο όπως: τα μέσα μεταφοράς τροχοκαθισμάτων, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.α. όπου δίνονται σαφείς και εξειδικευμένες πληροφορίες για την άνετη και ασφαλή παραμονή του σε ένα περιβάλλον ασφαλές και προσβάσιμο .

Θέλω να παρατηρήσω πως δυστυχώς στη χώρα μας είναι αδύνατο να δεχθούμε τουρίστες ΑμεΑ γιατί δεν έχουμε κάνει καμιά ουσιαστική προσπάθεια για την συμπλήρωση της αλυσίδας πρόσβασης στους πιο πάνω χώρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποσπασματικά πολύ λίγοι χώροι που να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Η ράμπα πρόσβασης, π.χ. (όταν υπάρχει) από 5 – 6& είναι συνήθως πέραν του 10% και σπάνια συναντάς χώρους υγιεινής για ΑμεΑ, αλλά ούτε και προσβάσιμα τουριστικά λεωφορεία στα οποία ο χρήστης τροχοκαθίσματος να εισέλθει με το τροχοκάθισμα χωρίς να υπόκειται στην ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό της μεταφοράς του από άλλα άτομα.

Λόγω της ανυπαρξίας διευκολύνσεων στον τόπο μας που θα φέρουν τα άτομα με πρόβλημα κίνησης κοντά στον υπόλοιπο πληθυσμό, δυστυχώς επικρατούν ακόμη οι προκαταλήψεις απέναντι στα ΑμεΑ με τρανό παράδειγμα την άρνηση κάποιων ξενοδόχων να αφιερώσουν στα ξενοδοχεία τους ικανοποιητικό αριθμό δωματίων ικανών να φιλοξενήσουν ΑμεΑ γιατί… δε θέλουν τέτοια άτομα που θα επηρεάσουν το «όμορφο κλίμα» των ξενοδοχείων τους, αφού κατά την άποψη τους οι πελάτες τους έρχονται να ξεκουραστούν και όχι να βλέπουν μπροστά τους τη δυστυχία…

Δε θέλω να χαρακτηρίσω τις νοοτροπίες αυτές. Θέλω μόνο να αναφέρω πως η δυστυχία εμφανίζεται όταν υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες καθώς και με την απουσία διευκολύνσεων πρόσβασης γιατί απομονώνει και αποκλείει από την ζωή άτομα που έχουν κάθε δικαίωμα να χαρούν, να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: