Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΌΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΌΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ



Η Κύπρος, μια μικρή χώρα όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, η διακίνηση εύκολη, το κλίμα ευχάριστο, οι παραλίες καθαρές και προσιτές και τα βουνά ευπρόσιτα θα μπορούσε να αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για πολλούς ευρωπαίους με μόνιμες ή προσωρινές δυσκολίες στην κίνηση. Βασική προϋπόθεση είναι ένα φιλικό, προσπελάσιμο περιβάλλον, στο οποίο όλοι μπορούν να διακινούνται άνετα και με ασφάλεια.

Η προσβασιμότητα προϋποθέτει χώρους με τις απαιτούμενες διαστάσεις και διευκολύνσεις που είναι βασισμένες σε διεθνείς προδιαγραφές όπως:

1. κεκλιμένα επίπεδα με κλίσεις 5% – 8% για κάλυψη των υψομετρικών διαφορών.
2. Θύρες ελάχιστου ανοίγματος 90 εκ.
3. Ανελκυστήρες ελάχιστων διαστάσεων 1,40Χ1,10 μ
4. Χώροι υγιεινής 2,00Χ2,00 μ, κατάλληλα διαμορφωμένοι.
5. Χώροι στάθμευσης 4,50Χ3,30 μ, για αυτοκίνητα αναπήρων

Αυτοί οι βασικοί κανόνες είναι αρκετοί για να μετατρέψουν έναν εχθρικό και αφιλόξενο χώρο σε έναν άνετο και ασφαλή τουριστικό προορισμό. Η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή των ΑμεΑ είναι δεδομένη εφ’ όσον ισχύουν τα πιο πάνω. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει και έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν όπως όλοι. Ο αποκλεισμός τους από ένα εστιατόριο, μια καφετέρια ή μια παραλία συνιστά μια κοινωνική αδικία.

Πέρα από αυτό όμως, η αύξηση του ορίου ζωής στην Ευρώπη παρουσιάζει σήμερα μια «δημογραφική έκρηξη» Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά γρήγορα και ταξιδεύει όλο και περισσότερο. Οι ηλικιωμένοι που θέλουν ακόμα και είναι σε θέση να ταξιδεύουν θα φθάσουν σύντομα το
• 25% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.
• Προσθέστε σε αυτό τα 50 εκατομμύρια ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη που θέλουν να κάνουν διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους, και βρίσκουμε ότι μέχρι και
• 130 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες.

Η εξασφάλιση πρόσβασης σε ΑμεΑ από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και χώρων αναψυχής θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τα τουρίστες με κινητικά προβλήματα και τους συνοδούς τους, ώστε να επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους. Η διαφήμιση παροχής υπηρεσιών σε ΑμεΑ μέσα από τον τύπο, το διαδίκτυο, τους τουριστικούς πράκτορες και οδηγούς θα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προσέλευσης επισκεπτών αυτής της κατηγορίας, αρκεί να προσαρμόσουμε του χώρους διαμονής και αναψυχής, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό όφελος για τον τόπο μας.

Η προσαρμογή για την εξασφάλιση προσπελασιμότητας σε χώρους αναψυχής αποτελεί σήμερα την έξυπνη κίνηση που θα αλλάξει τις προοπτικές της Κυπριακής τουριστικής αγοράς. Οι προσαρμογές είναι ελάχιστες και οικονομικά πρόσφορες αφού η αύξηση της πελατείας των χώρων αυτών θα αποσβέσει σύντομα τα έξοδα που προϋποθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: