Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η νέα θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας στην Κύπρο


Τη νέα αυτή θεραπεία ανακάλυψε ο Ιταλός καθηγητής Paolo Zamboni του οποίου η γυναίκα έχει σκλήρυνση. ο καθηγητής Zamboni παρατήρησε ότι ο εγκέφαλος ασθενών ΣΚΠ είχε μαζεμένο πολύ σίδηρο. Απόρησε ο άνθρωπος, έβαλε τη γυναίκα του να κάνει υπέρηχο για να διαπιστώσει ότι η κυρία Zamboni είχε στένωση της φλέβας που επιστρέφει το αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδία. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εναπόθεση ιχνών σιδήρου στον εγκέφαλο! Έκανε μια αγγειοπλαστική επέμβαση με μπαλονάκι στην κυρία Zamboni και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Υποχώρησαν τα συμπτώματα κούρασης (fatigue) και η κίνηση της έγινε πολύ πιο καλή!
 
 
Η στνωση των φλεβών
Η επίσημη ονομασία της είναι Chronic cerebro-spinal Venous Insufficiency (CCSVI)σημαίνει Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΕΝΦΑ). Ο όρος αυτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2008 από τον Paolo Zamboni για να περιγράψει τη φλεβική ανεπάρκεια. Πρόκειται για μία σοβαρή αγγειακή ασθένεια που κανείς, πριν τον Zamboni, δεν είχε βρει, και η οποία,βεβαιώνει ο γιατρός, είναι παρούσα σε περίπου 70% των ασθενών με σκλήρυνση στο επίπεδο του λαιμού και τις στενώσεις εξωκρανιακών φλεβών που επιστρέφουν το αίμα απο το κεντρικό νευρικό σύστημα στην καρδία.
«Ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, αίματος και εγκεφαλικών ιστών σε ασθενείς με σκλήρυνση δείχνει αφύσικα υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνηθεί αν ο σίδηρος είναι εμπλεκόμενος στην παθολογία της σκλήρυνσης ή είναι απλά επιφαινόμενο (τυχαίο αποτέλεσμα). Δε γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο σίδηρος συσσωρεύεται στον εγκέφαλο.
Κάθε στένωση σε κάθε μία φλέβα ξεχωριστά επιβαρύνει τη φλεβική κυκλοφορία. Συνδυασμένες στενώσεις, όπως αυτές που προκύπτουν στους ασθενείς με σκλήρυνση, συχνά και στις δύο σφαγίτιδες* μαζί με την άζυγο*, επιβαρύνουν πλέον όχι μόνο τη φλεβική κυκλοφορία, αλλά τον ίδιο τον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό».

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Θα μπορούσατε μήπως να μου στείλετε στοιχεία από που πήρατε τις πληροφορίες για αυτό το άρθρο;
Θα ήθελα να έρθω σε επαφή με κάποιον από τους υπεύθυνους του προγράμματος αυτού