Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Οφέλη από την θεσμοθέτηση της Δήλωσης Προσβασιμότητας: Δομικών Έργων


Ανάγκη θεσμοθέτησης του Εγγράφου Δήλωσης Προσβασιμότητας στα έντυπα Αίτησης για Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής για οικιστικά και για μη οικιστικά κτίρια.

 η Δήλωση Προσβασιμότητας για Πολεοδομική Άδεια και για Άδεια Οικοδομής αποτελούν την εγγύηση για τη σωστή εφαρμογή των προδιαγραφών διότι θέτει εξ αρχής τις απαιτήσεις για τα βασικά θέματα που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των κτηρίων.

 
(3) Δυστυχώς παρατηρείται άγνοια ή/και παράληψη πολλές φορές από τους   Μελετητές όσον αφορά την ακριβή τήρηση των προδιαγραφών. Το γεγονός αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί από τους Λειτουργούς ελέγχου των αιτήσεων στις Αρμόδιες Αρχές και δημιουργεί σίγουρα επιπρόσθετη εργασία και χρόνο για την διόρθωσή τους τόσον για τις Αρμόδιες Αρχές όσον και για τους Μελετητές και κατ’  επέκταση για τους Ιδιοκτήτες των Έργων.

 
(4)      Η συνεχιζόμενη «άρνηση» του Τμήματος Πολεοδομίας & Οικήσεως να ασχοληθεί με τον έλεγχο της προσβασιμότητας, αφενός αποδυναμώνει την σημασία του θεσμού και αφετέρου επιφέρει δυσμενείς συνέπειες σε όλη την οικοδομική αλυσίδα.

Δυστυχώς, αρκετοί Εργολάβοι ή/και Ιδιοκτήτες αρχίζουν τις οικοδομικές εργασίες με την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας, χωρίς να περιμένουν την έκδοση Άδειας Οικοδομής από τις Τοπικές Αρχές - τις οποίες το Τμήμα Πολεοδομίας θεωρεί ως αποκλειστικά υπεύθυνες για τον έλεγχο της προσβασιμότητας -, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκ των υστέρων εφαρμογή της απαιτούμενης προδιαγραφής. Π.χ. η απόσταση της θύρας του ανελκυστήρα από τον απέναντι τοίχο του προθαλάμου  (1,50μ) ή ακόμη και η προδιαγραφή που ορίζει την τοποθέτηση της θύρας στη μικρή πλευρά του θαλάμου (1,10μ), ώστε να υπάρχει το απαραίτητο μήκος για την είσοδο του τροχοκαθίσματος. (βλ. σχήμα).

 
Δυστυχώς αυτά είναι προβλήματα που εμφανίζονται αρκετά συχνά, για τα οποία η μοναδική πλέον «λύση» είναι να ζητείται (μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής) χαλάρωση από την Πολεοδομική Αρχή με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

 
(5)      Οι δυσμενείς επιπτώσεις από την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου/συντονισμού μεταξύ των Αρχών έχει τις πιο κάτω επιπτώσεις:
 

          Ψηλότερο κατασκευαστικό κόστος για τις εκ των υστέρων τροποποιήσεις για προσαρμογή Έργων στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

          Απώλεια εσόδων λόγω αδυναμίας λειτουργίας ενός Έργου (π.χ. ξενοδοχείο) που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές μέχρις ότου τις εφαρμόσει (εάν τελικά είναι εφικτό κατασκευαστικά).

          Οικονομική Επιβάρυνση  για τους ιδιώτες λόγω της διαδικασίας χαλάρωσης που απαιτείται εκ των υστέρων από το Τμήμα Πολεοδομίας.

 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι να ολοκληρώνονται οικοδομές ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ, ενάντια στη Σύμβαση  του ΟΗΕ βάσει της οποίας η Ε.Ε ανακήρυξε την δεκαετία 2010 - 2020 ως «Δεκαετία αφιερωμένη στην εμπέδωση της Αρχής της Προσβασιμότητας».

 
(6)        Η Δήλωση Προσβασιμότητας υπό τύπον ερωτηματολογίου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα επίσημα έγγραφα τα οποία απαιτούνται τόσο για Πολεοδομική ‘Άδεια όσο και για Άδεια Οικοδομής.

 
 (7) Οφέλη από την θεσμοθέτηση της Δήλωσης Προσβασιμότητας:
 

             Δεσμεύονται και παράλληλα διευκολύνονται οι Μελετητές, αφού το  ερωτηματολόγιο της Δήλωσης λειτουργεί ως λίστα αυτοελέγχου.

             Διευκολύνεται το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ώστε με τον ελάχιστο έλεγχο μέσω της Δήλωσης Προσβασιμότητας, η Πολεοδομική Άδεια που εκδίδει να ανταποκρίνεται σε ορθά δεδομένα.

             Διευκολύνονται οι Τοπικές Αρχές κατά τον έλεγχο των αιτήσεων σε θέματα προσβασιμότητας εφόσον στα έντυπα περιλαμβάνεται και ο κατάλογος των σημαντικών απαιτήσεων του Προτύπου.

             Ικανοποιούνται τα αιτήματα των Οργανώσεων ΑμεΑ.

  

(8) Η θεσμοθέτηση του εγγράφου της Δήλωσης Προσβασιμότητας είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να επιλύσει χρόνια προβλήματα που δυστυχώς οι αρμόδιες κρατικές αρχές φαίνεται να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, με επιπτώσεις τόσον οικονομικές όσο και κοινωνικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: