Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008


Μια πρόταση για τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου με την «οικία του Διονύσου», οικία του Θησέα και οικία του Αιώνα. Κάτω Πάφος, του 3.-5. μετά Χριστών αιώνα με θαυμάσια ψηφιδωτά πατώματα θεωρούνται από τα ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Ωδείο της Κάτω Πάφου, είναι ένα μικρό Ωδείο του 2ου μ.Χ. αιώνα, ι. Χρησιμοποιείται τακτικά για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Κοντά στο Ωδείο βρίσκεται το Ασκληπιείο και τα κατάλοιπα της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Ο Αρχαιολογικός αυτός χώρος στο σύνολό του αποτελεί τον πιο σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, ντόπιων και ξένων της ελεύθερης Κύπρου. Το 2005 κόπηκαν 302,451 εισιτήρια εισόδου (χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών)

Σε επιτόπια επίσκεψη με τη συνοδεία ατόμου σε τροχοκάθισμα που διενεργήθηκε από την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχεδιασμού για τα ΑμεΑ και της Τεχνικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αρχιτέκτονος Ηλιάνας Γεωργίου, καταγράφηκαν όλα τα προβληματικά σημεία που αφορούν στην πρόσβαση των τροχοκαθισμάτων στο χώρο αυτό και κοινοποιηθήκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για αποκατάσταση.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ανάγκη να καταστεί ο χώρος αυτός πιο φιλικός προς όλους τους επισκέπτες. Ένα αρχαιολογικό πάρκο πρέπει να αποτελεί ένα χώρο στον οποίο ο επισκέπτης θα ενημερώνεται, θα ψυχαγωγείται στα πλαίσια του θέματος που προσεγγίζει και θα ξεκουράζεται.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κ.Πάφου έτσι όπως λειτουργεί σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολος στην προσέγγιση του για τα εμποδιζόμενα άτομα Δηλαδή τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους τους γονείς με μικρά παιδιά κ.α. Οι μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι επισκέπτες με τα πόδια, το ακατάλληλο οδόστρωμα, η απουσία βλάστησης ή σκιαδιών σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού μας τον καθιστούν πολύ κουραστικό για να τον επισκεφθεί κάποιος.

Η εισήγηση μας, ως Γραφείο Σχεδιασμού για τα ΑμεΑ, είναι συνολική και αφορά στην προσπάθεια άμβλυνσης των δυσκολιών που μπορεί να θέτει ένας τέτοιος χώρος στους επισκέπτες, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσουν μια εμπειρία μοναδική ίσως, σ ένα χώρο τόσο σπάνιο. Ο αρχαιολογικός μας πλούτος σήμερα, σε μια εποχή της εικόνας και της αυτοματοποίησης πρέπει να έλθει στο προσκήνιο με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, των πολυμέσων της εύκολης προσωπικής προσέγγισης.

Οι εισηγήσεις που ακολουθούν επιδιώκουν μια συνειδητή προσπάθεια ώστε ο αρχαιολογικός αυτός χώρος να γίνει προσιτός σε όλους.


Ο δρόμος που οδηγεί στα κύρια μνημεία και στο ωδείο θα πρέπει να γίνει πλακόστρωτος και ομαλός από πέτρα της περιοχής, ώστε να συνάδει με το περιβάλλον και θα δώσει τη δυνατότητα εύκολής προσέγγισης από όλους.

Η διακίνηση εντός του αρχαιολογικού χώρου μπορεί να γίνεται και με την χρήση μικρών τραίνων που θα έχουν σταθερές ώρες αναχώρησης από την πλατεία του εκδοτηρίου (κάθε μισή ώρα ανάλογα με την εποχή). Το τραινάκι αυτό «του χρόνου» θα έχει σταθερό δρομολόγιο και θα διανύει όλο το πάρκο αποβιβάζοντας ή επιβιβάζοντας επισκέπτες στα διάφορα μνημεία. Θα μπορούσε ακόμη για λόγους συντήρησης και σωστής λειτουργίας να δοθεί η δραστηριότητα αυτή σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει υπό την εποπτεία των υπευθύνων την όλη λειτουργία και προβολή του.

Κατά μήκος της άκρης του δρόμου να φυτευτούν κατάλληλα για την περιοχή δέντρα που σε συνδυασμό με ξύλινα παγκάκια, κρήνες νερού και κάποια απλά σκιάδια, θα προσφέρουν άνεση και δροσιά στον επισκέπτη.


Σε σημεία όπως πλησίον της οικίας του Διόνυσου, υπάρχουν μικρά σπιτάκια που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα και τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους υγιεινής και μικρό αναψηκτήριο.
Το αρχαίο ωδείο να αναβαθμιστεί με σωστή συντήρηση και τεχνολογική υποστήριξη ώστε να αποτελέσει πραγματικά ένα χώρο πολιτισμού. Υπάρχει και εκεί κτίσμα που θα μπορούσε να στεγάσει χώρους υγιεινής και αποδυτήρια.

Ο δρόμος από την ανατολική είσοδο που οδηγεί στο Ωδείο πρέπει να φωτιστεί κατάλληλα ώστε να παρέχει ασφάλεια και άνεση αφού δίνονται συχνά παραστάσεις για το κοινό.

Ο χώρος του παρατηρητηρίου, πίσω από το αρχαίο ωδείο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο ανάπαυσης και ατένισης της περιοχής με καφετέρια, σε συνδυασμό με δραστηριότητες και προβολές για την ιστορία και τον χαρακτήρα της περιοχής.

Με ιστοσελίδες στο Ιντερνετ όπου θα δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στον επισκέπτη για το τι μπορεί να αναμένει και προβάλλοντας το γεγονός ότι πρόκειται για ένα χώρο πλήρως προσβάσιμο και φιλικό.

Τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου μπορούν να χρηματοδοτούν την συντήρηση του πάρκου. Επίσης τα έσοδα από την πώληση οδηγού που ετοίμασε το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ως εισφορά στον τόπο μας, θα πρέπει να δίνονται για τη συντήρηση του Πάρκου, όπως ήταν και η αρχική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου. (Ο οδηγός πωλείται στην τιμή των £4, έχει ανατυπωθεί έξι φορές σε 210,000 αντίτυπα και ζητήθηκε εκ νέου ανατύπωση 15,000 αντιτύπων για αυτή την περίοδο).

Την προβολή του πάρκου και την λειτουργία των ανάλογων δραστηριοτήτων να αναλάβει στρατηγικός επενδυτής σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του ΚΟΤ

Τη διαχείριση του πάρκου θα έχει ανεξάρτητη επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του ΚΟΤ και του ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή.

Οι πιο πάνω εισηγήσεις μπορούν να αποτελέσουν θέμα ενός διεθνούς διαγωνισμού για αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες εξωτερικού χώρου ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να διαπνέεται από μια άψογη αισθητική και να αποτελεί μια ενότητα. Με κοινά χαρακτηριστικά και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του χώρου αυτού.

Τότε θα μπορούμε να αναφερόμαστε στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Κ. Πάφου σαν ένα σημείο αναφοράς όπου ο σύγχρονος πολιτισμός αναβαθμίζει και προβάλλει τον αρχαίο πολιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: