Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η προσαρμογή για την εξασφάλιση προσπελασιμότητας ΑμεΑ σε χώρους αναψυχής

Η προσαρμογή εστιατορίων και καφετεριών για την εξασφάλιση προσπελασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία, χρήστες τροχικαθίσματος, αποτελεί σήμερα την έξυπνη κίνηση που θα αλλάξει τις προοπτικές της Κυπριακής τουριστικής αγοράς. Οι προσαρμογές είναι ελάχιστες και οικονομικά πρόσφορες αφού η αύξηση της πελατείας των χώρων αυτών θα αποσβέσει σύντομα τα έξοδα που προϋποθέτουν.


ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΡΑΜΠΑΣ



ΕΙΣΟΔΟΣ
Η είσοδος των ΑμεΑ σε υφιστάμενες εγκαταστάσειςπρέπει κατά το δυνατό να γίνεται από την κεντρική θύρα που χρησιμοποιούν όλοι και να έχει ελάχιστο πλάτος 85cm και κατώφλι όχι μεγαλύτερο των 2cm. Οι περιστρεφόμενε θύρες δεν είναι προσβάσιμες
ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ
Ο ανελκυστήρας για να είναι προσπελάσιμος από ΑμεΑ χρήστες τροχοκαθίσματος, πρέπει να έχει πλάτος θύρας 80cm η οποία θα τοποθετείται στη μικρή πλευρά του θαλάμου
ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ



Χώρος υγιεινής 1,60Χ 1,80m για υφιστάμενες εγκαταστάσεις

Απόσταση λεκάνης από τοίχο 50cm και νιπτήρας μικρών διαστάσεων σε απόσταση χρήσης από τη λεκάνη.
Χειρολαβή πλαινού τοίχου


Ανακλινόμενη χειρολαβή στην ελεύθερη πλευρα της λεκάνης

Αν η λεκάνη βρίσκεται μακριά από τον τοίχο, απαιτούνται δύο ανακλινόμενες χειρολαβές εκατέρωθεν


ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ





Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΌΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΌΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ



Η Κύπρος, μια μικρή χώρα όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, η διακίνηση εύκολη, το κλίμα ευχάριστο, οι παραλίες καθαρές και προσιτές και τα βουνά ευπρόσιτα θα μπορούσε να αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για πολλούς ευρωπαίους με μόνιμες ή προσωρινές δυσκολίες στην κίνηση. Βασική προϋπόθεση είναι ένα φιλικό, προσπελάσιμο περιβάλλον, στο οποίο όλοι μπορούν να διακινούνται άνετα και με ασφάλεια.

Η προσβασιμότητα προϋποθέτει χώρους με τις απαιτούμενες διαστάσεις και διευκολύνσεις που είναι βασισμένες σε διεθνείς προδιαγραφές όπως:

1. κεκλιμένα επίπεδα με κλίσεις 5% – 8% για κάλυψη των υψομετρικών διαφορών.
2. Θύρες ελάχιστου ανοίγματος 90 εκ.
3. Ανελκυστήρες ελάχιστων διαστάσεων 1,40Χ1,10 μ
4. Χώροι υγιεινής 2,00Χ2,00 μ, κατάλληλα διαμορφωμένοι.
5. Χώροι στάθμευσης 4,50Χ3,30 μ, για αυτοκίνητα αναπήρων

Αυτοί οι βασικοί κανόνες είναι αρκετοί για να μετατρέψουν έναν εχθρικό και αφιλόξενο χώρο σε έναν άνετο και ασφαλή τουριστικό προορισμό. Η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή των ΑμεΑ είναι δεδομένη εφ’ όσον ισχύουν τα πιο πάνω. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει και έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν όπως όλοι. Ο αποκλεισμός τους από ένα εστιατόριο, μια καφετέρια ή μια παραλία συνιστά μια κοινωνική αδικία.

Πέρα από αυτό όμως, η αύξηση του ορίου ζωής στην Ευρώπη παρουσιάζει σήμερα μια «δημογραφική έκρηξη» Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά γρήγορα και ταξιδεύει όλο και περισσότερο. Οι ηλικιωμένοι που θέλουν ακόμα και είναι σε θέση να ταξιδεύουν θα φθάσουν σύντομα το
• 25% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.
• Προσθέστε σε αυτό τα 50 εκατομμύρια ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη που θέλουν να κάνουν διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους, και βρίσκουμε ότι μέχρι και
• 130 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες.

Η εξασφάλιση πρόσβασης σε ΑμεΑ από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και χώρων αναψυχής θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τα τουρίστες με κινητικά προβλήματα και τους συνοδούς τους, ώστε να επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους. Η διαφήμιση παροχής υπηρεσιών σε ΑμεΑ μέσα από τον τύπο, το διαδίκτυο, τους τουριστικούς πράκτορες και οδηγούς θα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προσέλευσης επισκεπτών αυτής της κατηγορίας, αρκεί να προσαρμόσουμε του χώρους διαμονής και αναψυχής, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό όφελος για τον τόπο μας.

Η προσαρμογή για την εξασφάλιση προσπελασιμότητας σε χώρους αναψυχής αποτελεί σήμερα την έξυπνη κίνηση που θα αλλάξει τις προοπτικές της Κυπριακής τουριστικής αγοράς. Οι προσαρμογές είναι ελάχιστες και οικονομικά πρόσφορες αφού η αύξηση της πελατείας των χώρων αυτών θα αποσβέσει σύντομα τα έξοδα που προϋποθέτουν.

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο Προσβάσιμος Τουρισμός στην Κύπρο...


Το οικονομικό όφελος από τον τουρισμό για τα ΑμεΑ είναι μεγάλο και μάλιστα σε περιόδους μειωμένης κίνησης. Γι’ αυτό άλλες χώρες παρέχουν επί τούτου, εξειδικευμένες πληροφορίες σε επίσημες ιστοσελίδες, όπου δίνεται στον τουρίστα της κατηγορίας αυτής ένας ολοκληρωμένος χάρτης διευκολύνσεων που τον αφορούν, από την στιγμή της άφιξης του στο αεροδρόμιο όπως: τα μέσα μεταφοράς τροχοκαθισμάτων, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κ.α. όπου δίνονται σαφείς και εξειδικευμένες πληροφορίες για την άνετη και ασφαλή παραμονή του σε ένα περιβάλλον ασφαλές και προσβάσιμο .

Θέλω να παρατηρήσω πως δυστυχώς στη χώρα μας είναι αδύνατο να δεχθούμε τουρίστες ΑμεΑ γιατί δεν έχουμε κάνει καμιά ουσιαστική προσπάθεια για την συμπλήρωση της αλυσίδας πρόσβασης στους πιο πάνω χώρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποσπασματικά πολύ λίγοι χώροι που να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Η ράμπα πρόσβασης, π.χ. (όταν υπάρχει) από 5 – 6& είναι συνήθως πέραν του 10% και σπάνια συναντάς χώρους υγιεινής για ΑμεΑ, αλλά ούτε και προσβάσιμα τουριστικά λεωφορεία στα οποία ο χρήστης τροχοκαθίσματος να εισέλθει με το τροχοκάθισμα χωρίς να υπόκειται στην ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό της μεταφοράς του από άλλα άτομα.

Λόγω της ανυπαρξίας διευκολύνσεων στον τόπο μας που θα φέρουν τα άτομα με πρόβλημα κίνησης κοντά στον υπόλοιπο πληθυσμό, δυστυχώς επικρατούν ακόμη οι προκαταλήψεις απέναντι στα ΑμεΑ με τρανό παράδειγμα την άρνηση κάποιων ξενοδόχων να αφιερώσουν στα ξενοδοχεία τους ικανοποιητικό αριθμό δωματίων ικανών να φιλοξενήσουν ΑμεΑ γιατί… δε θέλουν τέτοια άτομα που θα επηρεάσουν το «όμορφο κλίμα» των ξενοδοχείων τους, αφού κατά την άποψη τους οι πελάτες τους έρχονται να ξεκουραστούν και όχι να βλέπουν μπροστά τους τη δυστυχία…

Δε θέλω να χαρακτηρίσω τις νοοτροπίες αυτές. Θέλω μόνο να αναφέρω πως η δυστυχία εμφανίζεται όταν υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες καθώς και με την απουσία διευκολύνσεων πρόσβασης γιατί απομονώνει και αποκλείει από την ζωή άτομα που έχουν κάθε δικαίωμα να χαρούν, να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν.

Ο διευκολύνσεις των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα νέα χαμηλοδάπεδα λεωφορεία




Ο διευκολύνσεις των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα νέα χαμηλοδάπεδα λεωφορεία (;;;)

Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις ΠΡΕΠΕΙ να απαιτούν τα πιο κάτω (γι αυτό έχετε το νου σας) :

1. Πλήρης προσβασιμότητα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων

2. βοηθητικές χειρολαβές/χειρολισθήρες για να βοηθούν τα άτομα με δυσκολίες στο
- να περπατούν ,
- να κρατηθούν γερά,
- να πλησιάσουν ή να ισορροπήσουν (περιλαμβανομένων μη ολισθηρών επιφανειών, κουπαστών και χειρολαβών)

3. Ευκολίες που να βοηθούν τυφλούς ή μερικά βλέποντες ανθρώπους, όπως:

- κατάλληλης χρωματικής αντίθεσης,
- σαφούς σήμανσης και φωτισμού,
- μη ανακλαστικές επιφάνειες,
- ακουστικές όσο και οπτικές αναγγελίες
- ακουστική καθοδήγηση και
- προειδοποιητικές επιφάνειες και συστήματα


4. Ευκολίες για άτομα που είναι κωφά ή βαρήκοα όπως:

- Οπτικές αναγγελίες
- Σύστημα επαγωγικών βρόχων (induction loop) που επιτρέπει στα βαρήκοα άτομα να ακούν καλύτερα ενισχύοντας το σήμα μέσω των ακουστικών τους)

5. Σαφής και κατανοητή σήμανση για όλους τους επιβάτες.

Τα πιο πάνω μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης των Υπουργών Μεταφορών (1999 στη Βαρσοβία), θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημόσια χρηματοδότηση.

Το αίτημα των ατόμων με αναπηρία για την προσβασιμότητα των υφιστάμενων κτιρίων

Η νοουτροπία των συμπατριωτών μας! (Για ένα BMW ζούμε και μια "γωνίτσα" να το παρκάρουμε...


Αναφορικά με το αίτημα της Οργάνωσης Παραπληγικών και προσαρμογή των υφιστάμενων κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν την εφαρμογή του Κανονισμού 61.Η(1999).


Η απουσία της ανάλογης κουλτούρας αλλά και μηχανισμών που θα ενημερώσουν ή και θα πιέσουν προς ένα «προσβάσιμο τρόπο σκέψης» στη χώρα μας, είχε σαν αποτέλεσμα την αργοπορημένη εφαρμογή των βασικών προδιαγραφών προσβασιμότητας των κτιρίων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Η αργοπορημένη εφαρμογή (1999), είχε ως αποτέλεσμα να δομηθεί ένα περιβάλλον που δυσκολεύει τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στη διακίνησή τους.

Η Ευρωπαϊκή οπτική, χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο συνειδητοποιημένη και απαιτητική σε θέματα προσβασιμότητας, τονίζοντας ότι όλοι οι πολίτες, ασχέτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε Υπηρεσίες και αγαθά. Γινόμαστε αποδέκτες όλο και πιο πιεστικών οδηγιών που αφορούν την κοινωνική ενσωμάτωση, οι οποίες μας βρίσκουν ανέτοιμους να τις εφαρμόσουμε γιατί δεν υπήρξε μέχρι τώρα ουσιαστική μέριμνα προσαρμογής των υφιστάμενων κτιρίων, κρατικών και ιδιωτικών.

Η Νομοθεσία Περί Οδών και Οικοδομών από το 1999 μέσω του Κανονισμού 61.Η, προνοεί βασικές προδιαγραφές για το σχεδιασμό των νέων κτιρίων με τρόπο ώστε αυτά να είναι προσπελάσιμα από αναπηρικά τροχοκαθίσματα. Όμως τα υφιστάμενα κτίρια παραμένουν απροσπέλαστα. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει ακόμη δρομολογήσει τις αλλαγές που απαιτούνται για την ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση των ΑμεΑ στα υφιστάμενα κτίρια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής τους στα κοινωνικά δρώμενα.
Απαιτείται η προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων ή μέρους αυτών που στεγάζουν Υπηρεσίες ή επιχειρήσεις με οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα όπως π.χ. τα υποκαταστήματα Τραπεζών και Συνεργατικών. Τέτοιοι οργανισμοί έχουν υποχρέωση να προσαρμόσουν του χώρους τους ώστε να είναι προσπελάσιμοι από αναπηρικά τροχοκαθίσματα αλλά και άτομα με οπτική αναπηρία. Εκτός του ότι τα πιο πάνω ιδρύματα έχουν ηθικό χρέος απέναντι στους πελάτες τους και την κοινωνία, αναβαθμίζεται ταυτόχρονα η εικόνα τους στο κοινό και εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες ΑμεΑ .
Το ίδιο ισχύει για ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, αίθουσες συναυλιών, εκθέσεων και όλα τα κτίρια γενικά που έχουν οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή του κοινού. Το όφελος που θα έχουν θα αποσβέσει σύντομα τα όποια έξοδα θα επωμισθούν οι επιχειρηματίες αφού θα αυξήσουν την πελατεία τους, όχι μόνο με τους Κύπριους αλλά και με μια μεγάλη κατηγορία τουριστών ΑμεΑ και των συνοδών τους.

Μα άλλη πτυχή του προβλήματος εντοπίζεται σε ότι αφορά τον προσβάσιμο τουρισμό. Οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ και οι οικογένειες τους αποτελούν σήμερα την ανερχόμενη ομάδα τουριστών που αντιστοιχεί περίπου σε 130 εκατομμύρια Ευρωπαίων. Δυστυχώς η έλλειψη προσβασιμότητας και κατάλληλων διευκολύνσεων στα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια καθιστά την Κύπρο μη επιλέξιμο προορισμό.

Η απαίτηση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) για την προσαρμογή των υφιστάμενων κτιρίων, είναι απόλυτα λογική και αναμενόμενη και έχουμε υποχρέωση να προωθήσουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να οδηγηθούμε σε μια προγραμματισμένη και σταδιακή άρση των εμποδίων. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν στις ελάχιστες απαραίτητες προσαρμογές για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών στις εγκαταστάσεις τους.

Το κράτος θα πρέπει να μελετήσει και να δρομολογήσει διάφορα κίνητρα σε συνεργασία με:
 το Υπουργείο Οικονομικών για φορολογικές απαλλαγές, ΦΠΑ και άλλα κίνητρα, χαμηλότοκα δάνεια, επιχορηγήσεις κλπ.
 το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για πιθανές απαλλαγές από συντελεστή δόμησης για τη προσαρμογή π.χ. ανελκυστήρα ή ράμπας επί του πεζοδρομίου κ.α.,
 τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για επιχορηγήσεις για την προσαρμογή ξενοδοχείων,
 Ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου Συνοχής κ.α.


Θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια με ευκαιρία το έτος 2012 και την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. αφού η ανακοίνωση ενός τέτοιου προγράμματος μας καταξιώνει όχι μόνο στα μάτια των εταίρων μας αλλά κυρίως σε μας τους ίδιους σαν κοινωνία.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μας έχει όλους χεσμένους



Ο προκαθίμενος επανέρχεται στο θέμα του Καθεδρικού ναού περιφρονώντας πλήρως την κοινή γνώμη και τις απόψεις που εξέφρασαν διάφοροι επιστημονικοί φορείς, ακόμα και θεολόγοι στο θέμα της ανέγερσης του ναού στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Μας έχει όλους χεσμένους!

γι αυτό κι εμείς ΝΤΕΠΟΜΑΣΤΕ για τον Αρχιεπίσκοπο που έχουμε...